Krijg je een kindje? Of misschien vertrekt er iemand uit jouw gezin? Dit kan een impact op jouw huurprijs of jouw woning hebben. Daarom moet je Woonhaven hier altijd over informeren.
Ik ben zwanger
Je krijgt een kindje? Goed nieuws, laat het ons zeker weten als het kindje geboren is. Misschien heb je recht op een gezinskorting of op een grotere sociale woning.
Je bezorgt ons het rijksregisternummer van je kindje.
Mijn partner komt bij mij wonen
Je kan niet zomaar iemand bij jou laten wonen.
Informeer Woonhaven eerst als jouw partner bij jou wilt komen wonen.
Als je partner een eigen inkomen heeft, dan heeft dit een impact op jouw huurprijs.
Je mag altijd eerst een proefberekening (simulatie) vragen.
Je bezorgt ons volgende documenten:
- Het meest recente aanslagbiljet van de belastingen van je partner.
- Een diploma of getuigschrift Nederlands van je partner.
Ben je getrouwd of wettelijk samenwonend?
Dan is je partner direct huurder. We controleren ook of jullie samen aan de voorwaarden voldoen. Is dat niet zo, dan moet je partner de huurwoning verlaten.
Komt je feitelijke partner bij je inwonen? Dan wordt die pas na één jaar bijwonen ook huurder. Dit kan alleen als jullie op dat moment samen voldoen aan alle voorwaarden. Voldoen jullie niet, dan moet je partner de huurwoning verlaten.
Er komt een meerderjarige persoon in mijn gezin wonen
Komt er een meerderjarige persoon bij jou wonen? Vraag altijd toestemming aan Woonhaven als er iemand (ouder, kind of ander familielid, vriend …) bij je wil komen wonen. Want dat mag niet altijd.
Als deze persoon een eigen inkomen heeft, dan heeft dit een impact op jouw huurprijs.
Je mag altijd eerst een proefberekening (simulatie) vragen.
Zelfs als dit maar voor een tijdje is, moet je dit laten weten. Doe je dit niet, dan kunnen we jouw huurcontract stopzetten.
Bezorg ons deze documenten:
- Het meest recente aanslagbiljet van de belastingen van deze persoon.
- Een diploma of getuigschrift Nederlands van deze persoon.
- Een attest van je gezinssamenstelling.
Deze persoon is geen huurder maar een bijwoner:
- Een bijwoner moet niet voldoen aan de voorwaarden.
- Een bijwoner moet ook de huurovereenkomst en de reglementen niet ondertekenen. Als huurder ben jij verantwoordelijk voor het gedrag van al je bijwoners.
- Het inkomen van alle meerderjarige bijwoners telt wel mee voor de berekening van je huurprijs, behalve van kinderen voor wie je nog kinderbijslag krijgt of van bijwoners die maar tijdelijk in je woning wonen zoals mantelzorgers.
- Een bijwoner heeft geen woonrecht. Als de laatste huurder overlijdt, het huurcontract stopzet of niet langer zijn domicilie heeft in de sociale huurwoning, moeten bijwoners de sociale woning verlaten.
Mijn partner en ik gaan uit elkaar
- Ben je gehuwd? Dan moet je ex-partner laten weten dat hij/zij verhuist. We moeten ook het nieuwe adres weten van je ex-partner. Zelf moet die zijn adres veranderen bij de Dienst Bevolking van de stad waar hij gaat wonen.
- Ben je feitelijk of wettelijk samenwonend? Dan moet de partner die verhuist zijn adres veranderen bij de Dienst Bevolking van de stad waar hij woont. Hij/zij moet de woning niet opzeggen.
Mijn kinderen of andere familieleden verlaten het gezin
Ik huurde al bij Woonhaven voor 1 maart 2017
Je gezin is kleiner geworden.
Volgens de regels van de rationele bezetting kan je woning dan te groot zijn voor het aantal personen. Woonhaven kijkt verplicht of je woning niet onderbezet is. Heb je meer dan 1 slaapkamer teveel, dan vragen we je om te verhuizen naar een kleinere woning. Want er is veel vraag naar grote woningen en we hebben niet genoeg grote woningen voor alle gezinnen die er recht hebben.
Die andere sociale woning moet aan enkele voorwaarden voldoen:
- De nieuwe woning mag een extra slaapkamer hebben.
- De nieuwe woning ligt binnen een straal van 5 km van je huidige woning.
- De huurprijs is niet hoger dan die van je huidige woning.
Wil je niet verhuizen naar een woning die aan deze voorwaarden voldoet, dan moet je een onderbezettingsvergoeding betalen als je meer dan 1 extra slaapkamer hebt. Je betaalt 35 euro per maand voor elke extra slaapkamer die je te veel hebt. Dit is niet van toepassing bij private woningen die wij verhuren.
Ik startte met huren na 1 maart 2017
Je huurcontact stopt na 9 jaar. Wij kunnen je huurcontract daarna alleen verlengen als je woning niet te groot is. Dit wil zeggen dat er niet te veel slaapkamers mogen zijn volgens het aantal personen in je gezin. Is je woning te groot? Dan vragen wij jou om te verhuizen. Want er is veel vraag naar grote woningen en we hebben niet genoeg grote woningen voor alle gezinnen die er recht op hebben.
Die andere sociale woning moet aan een paar voorwaarden voldoen:
- De nieuwe woning mag een extra slaapkamer hebben.
- De nieuwe woning ligt binnen een straal van 5 km van je huidige woning.
- De huurprijs is niet hoger dan die van je huidige woning.
Wil je niet verhuizen of weiger je twee keer een andere sociale woning die aan de voorwaarden voldoet? Dan moeten we je huurcontract stopzetten.
Heb je nog vragen? Contacteer onze huurdersadministratie.