De stad Antwerpen heeft een klimaatplan.
Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot van de stad met 50 procent dalen.
Op deze manier kan tegen 2050 de uitstoot 0 worden en is de stad klimaatneutraal.
Woonhaven werkt mee aan dit plan.
Jan Wouters, stafmedewerker duurzaamheid bij Woonhaven, vertelt wat we doen.
Vernieuwen van de gebouwen
Afgelopen 10 jaar hebben we al 1/3de van al onze woningen vernieuwd.
De komende 10 jaar gaan we opnieuw 1/3de vernieuwen.
Overal maken we onze woningen energiezuiniger.
Wanneer we nieuwe woningen bouwen, gaan we voor BEN-woningen of bijna-energieneutrale woningen.
Zo’n woning verbruikt weinig energie omdat ze goed geïsoleerd is.
Ze gebruikt een duurzame energiebron, zoals een warmtenet.
Dit zorgt voor een lagere energiefactuur bij de huurder.
Naast het vernieuwen en ingrijpend renoveren van onze gebouwen, vernieuwen we bij verschillende gebouwen ook de verwarmingsinstallaties, isoleren we de daken beter of plaatsen we nieuwe ramen.
Duurzame energie
- Warmtenetten zijn een milieuvriendelijke oplossing om te verwarmen.
Een warmtenet is een groot netwerk van ondergrondse buizen met warm water. Dit warm water komt bijvoorbeeld van verschillende bedrijven in de stad en in de haven. Een groot deel van onze gebouwen gaan we in de toekomst op zo’n net aansluiten om de appartementen te verwarmen. Hierdoor is een eigen verwarmingsketel op aardgas niet meer nodig. Da’s beter voor het milieu. De eerste gebouwen die we aansluiten op het warmtenet van de haven zijn de nieuwe gebouwen in Luchtbal en Rozemaai. Vandaag hebben de Silvertoptorens en de wijk Nieuw Zuid ook al een warmtenet met hun eigen warmtebron. - We zetten al lang in op collectieve verwarmingsinstallaties in plaats van een CV-ketel per appartement. Zo is het onderhoud gemakkelijker en het zorgt voor een lager verbruik.
- We doen ook mee met het ASTER-project.
Het doel van het project is om op zoveel mogelijk sociale woningen zonnepanelen te installeren. Dat zorgt voor milieuvriendelijke elektriciteit en de huurders voelen het ook in hun portemonnee. Een win-win voor iedereen. - Alle gemeenschappelijke delen van de appartementen en de kantoren van Woonhaven gebruiken 100% groene stroom.
Mobiliteit
Ook ons personeel werkt mee aan een duurzamere toekomst.
- We proberen het gebruik van wagens zo weinig en groen mogelijk te maken. Tegen 2025 willen we 20% elektrische voertuigen hebben en meer kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen.
- Met een fietsplan moedigen we onze werknemers aan om met de fiets naar het werk te komen. Via het fietsplan kunnen ze tegen een voordeliger tarief een fiets kopen als ze deze gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Al 128 medewerkers maakten gebruik van dit plan.
Alle bovenstaande initiatieven moeten er voor zorgen dat de CO2-uitstoot serieus daalt.
Aanpassen aan het klimaat
We proberen niet alleen de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken.
We anticiperen ook op klimaatveranderingen.
- Bij de vernieuwing van wijken herinrichten we vaak de openbare ruimte. Daarbij staat ontharding van de grond centraal. Een voorbeeld is de creatie van bufferzones om regenwater op te vangen. We doen mee met het project Aqtiput van Aquafin dat ‘slimme’ regenwaterputten onderzoekt. Deze putten zorgen voor extra wateropvang bij verwachte hevige regen.
- Bij onze nieuwe gebouwen werken we zo veel mogelijk met groendaken. Op zo’n daken zetten we planten zodat het regenwater trager weggaat.
- We geven appartementen na renovatie hun eigen watermeter. Zo zijn de bewoners bewust van hun waterverbruik en krijgen ze controle over hun waterfactuur.