“De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders”

8 augustus 2022

Vorige week kondigde ASTER aan dat ze beginnen met de installatie van zonnepanelen op sociale woningen in Vlaanderen. Ook wij participeren hierin.

Huurders van sociale huurwoningen kunnen zelf niet investeren in zonnepanelen want het is hun dak niet, en sociale huisvestingsmaatschappijen investeren niet in zonnepanelen want zij kunnen de investeringskost niet doorrekenen aan de sociale huurders die genieten van het voordeel van goedkope zonnestroom. Om voor dit pijnpunt een oplossing te vinden, kwamen drie jaar geleden sociale huisvestingsmaatschappijen samen. En nu, heel wat voorbereiding en hindernissen later, start in augustus het grootste zonnepaneelproject ooit gezien in Vlaanderen: het plaatsen van bijna 400 000 zonnepanelen bij sociale huurders.

Woonhaven is trots deel te maken van dit project. Uit een eerste interne analyse hebben we 521 eengezinswoningen die potentieel in aanmerking komen voor zonne-energie (voor appartementen is het nog wachten op nieuwe regelgeving). Momenteel hebben we al op een paar gebouwen zonnepanelen die voorzien in de elektriciteit in de gemeenschappelijke delen.