Vernieuwing Europark

18 december 2023

Samen met de stad vernieuwen we de wijk Europark grondig. De stad Antwerpen maakte haar masterplan Europark af. Dit sluit aan op onze plannen waarbij we al onze gebouwen op Europark in verschillende fasen vernieuwen. Het hele project is verspreid over meer dan 15 jaar.

De gebouwen worden oud en stad Antwerpen wil de buurt sociaal en duurzaam versterken.
De vernieuwing gebeurt in fasen, gespreid over vele jaren. Vroeg of laat moet iedereen wel verhuizen.

gebouwen Europark
©LUCID

Masterplan stad Antwerpen

De stad Antwerpen heeft haar masterplan voor de wijk Europark klaar. In het plan legt de stad haar plannen uit rond de vernieuwing van de gebouwen en het landschap. Ze kiezen voor een groen landschap en een levendige stadswijk die aansluit op onze vernieuwde gebouwen.
De stad Antwerpen communiceert zelf nog over het nieuwe masterplan in de wijk. Je kan alle informatie ook raadplegen op www.antwerpenmorgen.be/europark.


Vernieuwing woontorens

Woonhaven vernieuwt zelf de eigen woontorens. Het volledige project duurt 15 jaar en is verdeeld in verschillende fasen. Zo kunnen bewoners van een latere fase verhuizen naar een gebouw dat klaar is.

Behoud woontorens

Het idee achter het masterplan is om zoveel mogelijk de plaats en vorm van de bestaande woontorens te behouden. Er komen ook 4 nieuwe woontorens. Tussen deze torens kiest het masterplan voor lagere bebouwing voor grote gezinnen.

Vervangbouw

Het masterplan stelt voor om enkele woontorens volledig af te breken en te vervangen.
De studio’s van de Halewijnlaan 49 zijn niet bewoonbaar voor de grote gezinnen op de wachtlijst. Omdat we de studio’s niet kunnen veranderen naar grotere woningen, vervangen we het gebouw.
De Chicagoblok zorgt met zijn vorm en plaatsing voor een grote schaduw op de omgeving. Het masterplan kiest voor een vervangbouw in functie van de leefkwaliteit.

Timing vernieuwing gebouwen Woonhaven

Woonhaven is ondertussen gestart met de vernieuwing van de woontorens. Dit gebeurt niet in één keer, maar in fasen, gespreid over (mogelijk meer dan) 15 jaar.

 1. Julius Vuylstekelaan 2-4
  Dit gebouw is al gerenoveerd. De eerste bewoners wonen er al.
 2. Charles De Costerlaan 15-21 / Willem Elsschotstraat 1-3
  De ontwerpfase voor de renovatie van deze gebouwen is gestart. Bijna alle bewoners zijn verhuisd. De werken beginnen in 2025.
 3. Halewijnlaan 41-49a
  Hier starten we wanneer de gebouwen van Charles De Costerlaan 15-21 & Willem Elsschotstraat 1-3 klaar zijn. Volgens de huidige planning moet er niemand verhuizen voor 2027.
 4. De andere gebouwen
  De andere gebouwen in de wijk Europark vernieuwen we in de verdere toekomst.
  We kunnen nog niet zeggen wanneer. Iedereen kan hier nog lang blijven wonen. We informeren je als we meer weten.
luchtfoto Europark

Verhuizen

Vroeg of laat verhuist iedereen. Wanneer hangt af van waar je woont. We informeren alle bewoners fase per fase, gebouw per gebouw. Naar waar je verhuist, hangt af van jouw wensen, jouw gezinssituatie en de grootte van de beschikbare woningen.

Woonhaven begeleidt je bij je verhuis
Woonhaven heeft veel ervaring met verhuizen. We begeleiden je stap voor stap in de zoektocht naar een nieuwe woning. Die begint met individuele huisbezoeken.
Jouw sociaal assistent contacteert je persoonlijk om te zien waar je wil wonen. Tijdens het huisbezoek overlopen we de opties via een vragenlijst. Samen zoeken we naar de beste oplossing. We zorgen voor een kwalitatieve woning die bij jouw gezin past.