Een brand in je woning, je maakt het liever niet mee. Toch is het fijn te weten dat je in geval van nood kan rekenen op je rookmelder. In deze instructievideo leggen we uit hoe je rookmelders onderhoudt en wat je moet doen als die afgaat.
Verplicht
Een rookmelder is verplicht in elke woning.
Als verhuurder is Woonhaven verplicht om een rookmelder te hangen: minstens één in de vluchtweg en aan de slaapkamers. Daardoor hangen de rookmelders in onze woningen bijna altijd in de gang bij de slaapkamer. In een huis moet er een rookmelder hangen op elke verdieping.
Een rookmelder hangt altijd aan het plafond.
Woonhaven plaatst de rookmelders zelf in al haar woningen, dat moet jij niet doen.
Als huurder moet je de rookmelder(s) wel onderhouden.
Onderhoud
- Laat je rookmelder aan het plafond hangen. Het toestel werkt enkel als het bevestigd is aan de montageplaat.
- Zorg er ook voor dat de gaatjes open blijven. Bijvoorbeeld: overschilder nooit een rookmelder, want zo kan het toestel geen rook meer detecteren. Binnenshuis roken is geen reden om je rookmelder uit te schakelen. Een rookmelder gaat niet af door sigarettenrook, tenzij je de rook er rechtstreeks in blaast.
- Verwijder één keer per maand het stof van het toestel. Dit kan met een stofdoek of eventueel met de stofzuiger.
- Controleer regelmatig of je rookmelder nog werkt. Doe dit 1 keer in de maand door te drukken op het testknopje. De detector geeft dan een testsignaal. Pas op! Dit is een zeer luid geluid. Bescherm je oren en probeer afstand te houden.
Hoor je niets? Contacteer dan zo snel mogelijk de technische dienst van Woonhaven.
Wat moet je doen als een rookmelder afgaat?
Piep
Hoor je een korte piep of tjirpend geluid om de zoveel tijd?
Dit wil zeggen dat de batterij bijna plat is.
Bijna al onze toestellen hebben een ingebouwde batterij, deze kan je dus niet zelf vervangen.
▶ Contacteer dan zo snel mogelijk de technische dienst van Woonhaven.
Kort alarm
Geeft de melder een alarm maar voor zo’n 5 à 20 seconden?
Dit is een onderhoudssignaal. Dat wil zeggen dat de rookmelder vuil is. Ook al ziet hij er niet vuil uit, vanbinnen kunnen er wel vuil/stof/insectjes opstapelen.
▶ Door de melder te stofzuigen kan je de sensor meestal weer vrijmaken.
Alarm
Als het alarm blijft afgaan, waarschuwt de melder jou voor mogelijk gevaar. Controleer dus altijd eerst of er ergens in je woning rook of brand is.
▶ Verlaat bij rook of brand zo snel mogelijk je woning en sluit zoveel mogelijk ramen en deuren op je weg naar buiten. Waarschuw zoveel mogelijk medebewoners en contacteer natuurlijk direct de brandweer door te bellen naar 112.
Het alarm van een rookmelder stopt automatisch wanneer het geen rook meer detecteert.
Geeft de detector toch een vals, ongewenst signaal, dan kan je het alarm tijdelijk voor 10 minuten uitzetten via de test/pauze-knop.
Ben je slechthorend of doof?
Meld dit aan Woonhaven. Je krijgt dan gratis een aangepaste rookmelder van ons.
Brandmeldcentrale
Alle gemeenschappelijke delen op elke verdieping van onze gebouwen zijn aangesloten op een brandmeldcentrale. Deze detecteren op hun beurt rook in deze gebieden. Deze brandmeldcentrale staat los van de rookmelders in de woningen.