We volgen altijd de chronologie van inschrijvingen.
Dat betekent dat als jij bent ingeschreven op plaats 100, eerst de 99 mensen voor jou een woning krijgen.
In sommige situaties krijg je voorrang.
De voorrangsregels zijn vastgelegd door de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen.
Algemene voorrangsregels
- Wij hebben woningen voor senioren. Die zijn op maximum 400 meter van een dienstencentrum. Die verhuren we aan (in volgorde):
- 70-plussers die bij ons wonen (extra voorrang als je verplicht moet verhuizen)
- 70-plussers die niet bij ons wonen
- 65-plussers die bij ons wonen (extra voorrang als je verplicht moet verhuizen)
- 65-plussers die niet bij ons wonen
- Voor een paar specifiek appartementen krijgen mensen met een fysieke handicap of een fysieke handicap bij een van de gezinsleden voorrang. De woningen zijn ingericht zodat mensen met een fysieke handicap er kunnen wonen (bv. rolstoeltoegankelijke woningen). Om in zo’n woning te kunnen wonen moet je:
- een FOD-attest hebben dat zegt dat er minstens 50% blijvende invaliditeit is aan de onderste ledematen.
- Je bent kandidaat-huurder. Door een onterechte beslissing van Woonhaven ben je benadeeld bij een toewijzing. Iemand heeft een woning gekregen die jij had moeten krijgen. Of na de beoordeling van de toezichthouder hebben we niet binnen de 30 dagen een nieuwe beslissing laten weten.
- Jouw woning is onbewoonbaar verklaard en je verblijft in de transitopvang van de stad Antwerpen.
- Je moet verhuizen omdat Woonhaven je huidige woning gaat renoveren.
- Je woont bij Woonhaven en je gezinssituatie is veranderd.
- Belangrijk! Woon je te klein? Dan doen we je 2x een aanbod.
Weiger je 2 keer? Dan verlies jij je voorrang bij een nieuwe aanvraag.
- Belangrijk! Woon je te klein? Dan doen we je 2x een aanbod.
- Huurders die gezinshereniging gemeld hebben vóór de inhuring krijgen voorrang voor een grotere woning wanneer de hereniging met de familieleden gebeurd is.
- Je woont in:
- een ruimte die niet geschikt is voor wonen volgens de Vlaamse Codex Wonen.
Dit is vastgesteld in een proces-verbaal van de wooninspecteur. - een woning die onbewoonbaar verklaard is volgens de nieuwe Gemeentewet.
Je moet de woning verlaten. - een woning die onbewoonbaar of ongeschikt verklaard is volgens de Vlaamse Codex Wonen.
- een ruimte die niet geschikt is voor wonen volgens de Vlaamse Codex Wonen.
- Je geeft OF krijgt mantelzorg. Deze voorrang is alleen van toepassing voor de postcode waarin de mantelgever of mantelontvanger woont.
- Personen die de voorbije 6 jaar minstens 4 jaar in Antwerpen gewoond hebben. Ze krijgen voorrang voor de woningen in Antwerpen.
Heb je nog een SVKA-aanvraag? Dan gebeurt de toewijzing via een puntensysteem.

Speciale voorrangsregels
- Ben je dakloos? Dan kan je voorrang krijgen. Je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden bepaald in de overeenkomst voor de doorstroming naar en woonbegeleiding in sociale huisvesting.
Check? Dan moet jij je aanmelden bij het CAW. - Ben je ingeschreven vóór 2021 op de SVKA-wachtlijst en ben je nu dakloos? Neem dan contact met ons op!
- Je bent een ontvoogd of minderjarige en wordt begeleid door een erkende dienst. De voorrang is geldig zolang de begeleiding actief is. De begin- en einddatum van de begeleidende instantie of voogdij moeten op het attest staan.
- Voor een paar specifieke appartementen krijgen huurders met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek voorrang. Voorrang voor psychiatrische patiënten die worden begeleid door een erkende dienst (aanvragen via Beschut Wonen)
- In heel uitzonderlijke situaties krijg je voorrang door omstandigheden van bijzondere sociale aard. De Sociale Dienst neemt hierover beslissingen.