Alternatief verwarmen? Pas op!

17 oktober 2022

Door de torenhoge energieprijzen, zoeken we massaal naar alternatieven om onze woning te verwarmen. Jammer genoeg zijn deze alternatieven vaak levensgevaarlijk. Ze kunnen brand of een CO-vergiftiging veroorzaken.

CO-vergiftiging

Koolstofmonoxide of CO komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, mazout, kolen en petroleum.  Het is een gas zonder reuk, zonder kleur en zonder smaak. Daarom wordt het gas ook wel de stille doder genoemd.

Een CO-vergiftiging is vaak moeilijk te herkennen omdat de symptomen wat lijken op griepsymptomen: zwakte, ademhalingsproblemen, misselijkheid, verwardheid… tot bewustzijnsverlies. Is er niet op tijd hulp, kan je in een coma geraken en zelfs overlijden.

CO-vergiftiging symptomen

Denk je dat er een risico op CO-vergiftiging is?

CO kan in je woning komen via apparaten die koolstof als brandstof gebruiken: bijvoorbeeld verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis. Wanneer zo’n apparaat niet is aangesloten op een schoorsteen, komen de verbrandingsgassen met CO vrij in de woning. Dat is zo bij bijvoorbeeld petroleumkachels, haarden op bio-ethanol of een brandende barbecue. Daarom zijn zo’n toestellen en open vuur verboden bij Woonhaven.

Toch anders verwarmen? Alleen elektrisch!

Wil je minder gas verbruiken in je woning? En bijvoorbeeld anders verwarmen?
Verwarm dan alleen maar met verplaatsbare elektrische toestellen die geschikt & goedgekeurd zijn. Ze moeten voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen (= CE goedgekeurd type). Weet wel dat zo’n toestellen veel elektriciteit verbruiken, ook dat kost geld.
Let op! Zet het toestel niet te dicht bij andere spullen. Zo vermijd je brandgevaar.

Verwarmen met gas, petroleum, butaan of andere brandbare stoffen is absoluut verboden. Die toestellen zijn levensgevaarlijk, koop ze niet! Het verbod op deze toestellen staat ook in ons reglement inwendige orde (p. 30 in het RIO). Heel veel kaarsjes branden of terracottabloempotten met theelichtjes zijn niet efficiënt en gevaarlijk voor brand.

Anders verwarmen