werf Kielpark

Kielpark 1-192
2020 Antwerpen
vervangbouw (eerste 2 torens en de ondergrondse parking) - in uitvoering
ontwerp Kielpark
ontwerp Kielpark
ontwerp Kielpark
ontwerp Kielpark
Details gebouw
type woning appartementen
kostprijs 34,5 miljoen euro
architect A33
aannemer Willemen
aantal woningen 64 met 1 slaapkamer
64 met 2 slaapkamers
64 met 3 slaapkamers
aantal verdiepingen 16
renovatiejaar start: voorjaar 2021
eerste bewoners toren 1: voorjaar 2024
lift ja
Updates over dit project
Persbericht - 03/06/2021

Op 3 juni 2021 publiceerden we een persbericht over de heropstart van de werken. Je leest het ook in ons nieuwsoverzicht.

Heropstart werken - 10/05/2021

Op 17 mei start de aannemer opnieuw met werken. Aan Kielparktoren 1 is er daarom een werfzone afgezet voor zowel auto’s, fietsers als voetgangers. Dit vanaf 17 mei tot eind september-begin oktober 2021. Om de Kielparktorens te bereiken moet je via de achterkant van de Jan De Voslei gaan.

De  parkeergarage voor huurders blijft gewoon bereikbaar. Het sorteerstraatje tussen toren 1 en 2 blijft ook in gebruik.

Vanaf 12 mei is er een parkeerverbod in de straat aan de achterzijde van de Jan De Voslei 49/53 – 43/47 – 37/41 en Boomsesteenweg 249-253, uitgezonderd de parkeervakken.

Dit verbod is er om te vermijden dat er buiten de parkeervakken wordt geparkeerd en geldt tot het einde van de afbraakwerken.

Van renovatie naar vervangbouw - 01/10/2020

Eind 2017 startten we met de renovatie van Kielparktoren 1. Onverwacht stootten we daar op problemen. Het behoud van de oorspronkelijke torens bleek technisch en financieel niet haalbaar. Intussen zijn de plannen klaar voor een complete nieuwbouw met aandacht voor de oorspronkelijke uitstraling van de torens. Op 17 mei 2021 herstarten de werken.

Ruimer en beter

Nieuwbouw heeft heel wat voordelen. Het nieuwe ontwerp behoudt het aantal appartementen van vroeger. Er komen opnieuw 96 appartementen per toren, dat is meer dan in het renovatieplan. De indeling verandert ten opzichte van de huidige torens. Alle terrassen komen aan de leefruimtes, wat voor veel licht en contact met buiten zorgt. Vroeger waren hier de slaapkamers. De vroegere kelderbergingen worden bergingen in de appartementen zelf. Veel gebruiksvriendelijker!

De centrale open trap verdwijnt. Veel brandveiliger zijn de nieuwe, twee aparte traphallen. Op elke verdieping komt een mooie, ruime hal met uitzicht op het park. De vier kleine liftjes vervangen we door twee diepe liften, groot genoeg zodat de nooddiensten er met een brancard in kunnen.

Ten slotte is nieuwbouw ook veel energiezuiniger. De verwarming en isolatie worden zo energieneutraal mogelijk. Lagere energiekosten voor de huurders dus.

Respect voor origineel ontwerp

De nieuwe torens lijken aan de buitenkant heel sterk op de oude, die erfgoedwaarde hadden. We gebruiken een gelijkaardige gevelbekleding. Binnen keren verschillende accenten terug, zoals de kolommen met gekleurde mozaïeken. Ook de transparante inkomhal met veel ramen en uitzicht op het park blijft. De nieuwe torens houden hun Y-vorm: dat zorgt voor veel licht, zonder dat de buren bij je binnen kunnen kijken. De inplanting bij het Kielpark blijft natuurlijk ook, niets zo fijn als een park in je achtertuin.

Gemeenschappelijke delen

Op het gelijkvloers voorzien we een bewonerslokaal voor evenementjes. Het ideale moment om een bewonersgroep op te starten? Hier komt ook een fietsen-/elektrische scooterberging voor mensen die minder mobiel zijn. In de kelder maken we de andere fietsenbergingen. Aan de overkant van de straat renoveren we de ondergrondse parkeergarages.

In de zomer/najaar van 2023 kunnen de bewoners van toren 2 naar de nieuwe toren 1 verhuizen. In de najaar van 2026 schuiven de bewoners van toren 3 door naar toren 2.

Communicatie over de werken