Wie betaalt wat?

Soms betaal jij de reparatie, soms Woonhaven Antwerpen. Als jij moet betalen, heb je de keuze.

  • Je kan de reparatie door Woonhaven Antwerpen laten doen.
  • je zoekt zelf een technicus om de herstellingen te doen.

Als je aan ons vraagt om de herstelling te doen, dan betaal je sowieso enkele vaste kosten (bedragen voor reparaties die ingepland zijn vanaf 1 juli 2019):

  • De verplaatsing van een of meerdere technici kost 15 euro.
  • Voor elk uur dat één technicus bij je werkt, betaal je 43 euro. Je betaalt minimum voor 15 minuten interventietijd (10,75 euro).
  • Ben je niet thuis op de dag dat we hebben afgesproken? En heb je ons niet verwittigd? Dan betaal je altijd 57 euro. 

Je betaalt geen belastingen meer op deze bedragen. De provincie Antwerpen heeft een boekje waarin je een handig overzicht vindt van wie wat moet betalen. Woonhaven Antwerpen volgt grotendeels de verdeling van de kosten zoals ze in het ZieZo!-boekje staan.

Kort overzicht

Samengevat kunnen we zeggen dat:

  • Kleine herstellingen voor de huurder zijn. Voorbeelden zijn: deuren, ramen, rolluiken, gebroken of verloren sleutels, gebroken ruiten, stopcontacten, lampen, schakelaars ….
  • Herstellingen die moeten gebeuren omdat de huurder een toestel slecht heeft gebruikt of onderhouden. Die moet de huurder betalen. Voorbeelden zijn: verstopte verluchtingsroosters, kapotte dampkap (als die er is), slecht gebruik van de boiler, kapotte lavabo …
  • Herstellingen die moeten gebeuren door slijtage of ouderdom, die zijn voor Woonhaven Antwerpen. Ook herstellingen door overmacht en verborgen gebreken zijn voor ons.

2 voorbeelden

  • Liften. Jij betaalt voor het onderhoud, maar Woonhaven Antwerpen betaalt herstellingen.
  • Jij betaalt voor het onderhoud van de verwarmingsketel. Is er iets kapot, dan betalen wij dit. Tenzij het toestel kapot is gegaan doordat jij het slecht hebt gebruikt.

Soms moeten er dringende herstellingen gebeuren in je woning. Als die werken langer dan 40 dagen duren, dan verminderen we tijdelijk je huurprijs. Dat is omdat je bijvoorbeeld één slaapkamer of de living tijdelijk niet kan gebruiken.

Vandalisme

Maak je opzettelijk dingen kapot? Dan betaal je zelf alle kosten. Bovendien vinden we dit zeer erg dat je dit doet. We kunnen daarom je huurcontract stopzetten. Opzettelijke schade aan de gemeenschappelijke delen (trappen, gangen, kelders, ramen …) proberen we altijd door de dader te laten betalen. Als we de dader(s) niet vinden, dan betalen we zelf deze schade.