Verwarming in de zomer

Jaarlijks zetten we de verwarming in onze gebouwen af.

Elk jaar, rond 1 juni en afhankelijk van het weer, zetten we in onze gebouwen de verwarming af. Dat doen we niet overal, alleen in gebouwen met een collectieve centrale verwarming.
Drie maanden later, rond 30 september en afhankelijk van het weer dan, zetten we de chauffage dan terug aan.

Waarom doen we dat?

Er zijn twee redenen waarom we dit doen:

  • Voor onze huurders. Want als het warm is en de verwarming staat aan, dan blijft ze verbruiken. Dus zelf al zet niemand zijn verwarming op, dan nog is er verbruik. Onze huurders blijven dus betalen. Daarom zetten we de verwarming af, want dat is financieel beter.
  • Voor onderhoud. Het is belangrijk dat de verwarming goed blijft werken wanneer het echt koud is. Daarom controleren we onze collectieve installaties in de zomermaanden. Voor grotere onderhoudswerken moet de verwarming ook af staan. We kiezen ervoor om dat nu te doen en niet als het -10 graden is in de winter. Want dan hebben we onze verwarming allemaal nodig.

Wat als het tijdens de zomer toch koud is?

Koude en warmte is subjectief. Voor huurder A is 21 graden warm, voor huurder B is dat veel te koud. We kunnen niet iedereen zijn goesting geven, dus is het zoeken naar de gulden middenweg. Als het dus tijdens de zomer een paar dagen kouder is, dan zetten we de verwarming niet aan. Waarom, dat staat hierboven geschreven. Bovendien duren die koude dagen meestal maar een paar dagen en dan is het weer warmer. Alleen als het echt weken aan een stuk veel kouder gaat zijn dan normaal (normaal = tussen 18 en 23 graden), dan beslissen we soms om de verwarming terug aan te zetten.

Veel gebouwen met collectieve verwarming hebben ondertussen externe meetapparatuur. Als het kouder is dan 16 graden, dan gaat de verwarming automatisch terug aan.