Extreme hitte zorgt voor hoge CO-concentraties in Paul Henri Spaaklaan

De hitte zorgde de afgelopen dagen voor problemen in de Paul Henri Spaaklaan 1 en 3 in Hoboken. De twee woontorens zijn in beheer van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen. Door de extreme temperaturen zijn er verhoogde CO-concentraties gemeten in de appartementen. We stellen steeds de veiligheid van onze huurders voorop, daarom sloten we de gaskraan volledig af. Dit is een uitzonderlijke situatie.

Door de extreem hoge temperaturen functioneert de afvoerinstallatie voor de gasboilers in de woningen niet naar behoren. Zowel dinsdag- als woensdagavond werden er te hoge CO-concentraties gemeten. Dankzij de verschillende voorzorgsmaatregelen die Woonhaven heeft genomen, werkten de veiligheidssystemen in de gebouwen zoals het hoort en kon gepast en snel op deze situatie gereageerd worden.

In totaal werden drie mensen naar het ziekenhuis vervoerd voor een controleonderzoek. Zij zijn intussen weer thuis.

Woonhaven en de hulpdiensten kwamen ter plaatse. Ze sloten preventief het gas af in de appartementen, waar het probleem zich stelde.

Sommige huurders draaiden echter zelf het gas weer open. Daarop werd woensdagavond in overleg met verantwoordelijk netbeheerder Fluvius besloten om preventief de hoofdkraan dicht te zetten. De veiligheid staat hierbij centraal.

De bewoners hebben voorlopig geen warm water en geen gas om te koken. Woonhaven zorgde voor elektrische kookplaten en plaatst vandaag ook tijdelijke douchecontainers aan de gebouwen. De technische dienst was de afgelopen dagen aanwezig, de sociale dienst schiet te hulp bij individuele noden. Intussen blijven we onze huurders informeren over deze heel uitzonderlijke situatie.

Totdat deze extreme temperaturen weer dalen en dus het CO-risico verdwijnt, blijft het gas afgesloten. Zodra Fluvius goedkeuring geeft, zetten we het terug open.